ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Učenje tujih jezikov na tečaju v živo ali online? 3 vidiki, ki jih moraš upoštevati.

V letu 2020 se je zaradi svetovne epidemije zgodil pravi razmah spletnih tečajev tujih jezikov. Razvilo se je nešteto spletnih aplikacij in orodij, ki nam pomagajo približati izkušnjo učenja kot na tečaju v živo. V nadaljevanju izveš, katere so tri glavne razlike med tema načinoma učenja. Kateri tečaj je tebi bolj pisan na kožo?
Poglejmo tri glavne vidike, zakaj se je bolje udeležiti tečaja v živo ali online.
  • Čas

Na tečaju v živo se moramo pripeljati v jezikovno šolo, včasih se moramo celo prebiti skozi največjo gnečo na cesti, kar nam vzame čas in denar. Učenje na daljavo nam omogoča hiter priklop v aplikacijo in začetek tečaja, ko smo minuto pred tem jedli kosilo, imeli drug sestanek ali gledali televizijo. Prav tako, ko je konec tečaja, lahko samo ugasnemo računalnik in že naslednjo minuto lahko sesamo stanovanje, peljemo psa na sprehod ali celo nadaljujemo s svojim dopustom na kakšni eksotični plaži. To nam zagotovo prihrani kar nekaj časa. Nekateri radi poudarjajo tudi to, da je učenje tujih jezikov v varnem zavetju doma ugodno tudi za podnebje, saj na ta način izpustimo manj izpušnih plinov v ozračje.

  • Pripomočki in način dela

Tako pri tečaju v živo kot pri tečaju na daljavo uporabljamo učbenike, delovne zvezke, zvezke in pisala ter internet. Medtem ko je internet pri tečaju v živo zaželen, da poslušamo glasbo ali si pogledamo kratek film, je za online tečaj nepogrešljiv. Ne samo to, imeti moramo zelo dobro internetno povezavo, da lahko sploh sledimo in da bi ura potekala nemoteno. Potrebno je imeti dober mikrofon in zaželena je tudi uporaba videokamere in slušalk, kar omogoča jasno sliko in dober zvok.

Pri tečaju na daljavo moramo biti pozorni, da predhodno uredimo vse potrebno za nemoten potek pouka, v nasprotnem primeru se le-ta lahko po nepotrebnem spremeni v neprijetno izkušnjo. Kdaj pa se zgodijo tehnične težave, ki so izven našega dosega in na katere ne moremo vplivati. Zaradi teh težav je zato lahko tečaj na daljavo manj fluiden kot tečaj v živo.

v živo
v živo
  • Stik z ljudmi

Ljudje smo si različni. Nekateri so bolj ekstrovertirani in nekateri so introvertirani. Nekateri radi zahajajo v družbo, nekateri pa raje ostanejo doma. Pri tečajih v živo se srečamo s svojimi kolegi in lahko prijetno poklepetamo pred začetkom ure ali med pavzo, tega pa žal ne moremo narediti na tečaju na daljavo. Sicer v aplikacijah kot na primer Zoom obstajajo načini, da delamo v dvojicah ali trojicah, vendar ni te spontanosti, kot pri učenju v živo.

Na online tečajih, da se cela skupina razume, mora govoriti ena oseba naenkrat, ostali pa morajo poslušati. Na tečajih v živo je veliko lažje vskočit v besedo, postaviti kakšno vmesno vprašanje, … 

Nekateri menijo, da so tečaji v živo kvalitetnejši kot tečaji na daljavo preko spletnih aplikacij, da se več naučijo in da je čas kvalitetnejše izkoriščen. Pa vendar to ni čisto res. Izkušenemu in kvalitetnemu učitelju modaliteta poučevanja ne povzroča težav. Pri obeh načinih učenja pridemo do istega rezultata, edino pot je različna. Pri obeh tečajih lahko uporabljamo učbenike, beremo besedila, poslušamo pesmi, vadimo dialoge, pa tudi interaktivne vaje in igre lahko izvedemo pri obeh načinih učenja … Razlika je v tem, da pri učenju v živo to počnemo v učilnici, pri online tečajih pa za ekranom. Vsak pa si lahko izbere svoj način učenja, kot mu najbolj ustreza.

V Jezikovnem Mestu imamo na voljo tako tečaje v živo kot preko Zooma, pa tudi tečaj za samostojno e-učenje, ki omogoča največjo stopnjo fleksibilnosti. Klikni tukaj in preglej ponudbo naših tečajev, ki jih lahko tudi brezplačno preizkusiš 🙂

Avtorica: Barbara Mikolič

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih