ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Kako praznujejo božični dan drugje po svetu in kdo nosi darila?

V različnih državah imajo različne tradicije za božični dan. V tem članku smo zbrali Avstralija Avstralija božič praznuje na prav poseben način, saj je pri njih to čas poletja. V […]

V različnih državah imajo različne tradicije za božični dan. V tem članku smo zbrali

Avstralija

Avstralija božič praznuje na prav poseben način, saj je pri njih to čas poletja. V Sloveniji se ta čas skrivamo v hišah in se grejemo pri kaminu, Avstralci pa odidejo na plaže. Božični dan si lepšajo s pikniki na odprtem. Tipične božične jedi so: hladen piščanec, raca ali puran, morski sadeži, testenine, šunka, narezki, solate ter sladice.

Kako je pa z božičkom?

V Avstraliji velja legenda, da naj bi božička zamenjal »Swag Man«, saj je obstajala verjetnost, da bi božička zaradi visokih temperature zadela kap. »Swag Man« je oblečen v modro majico brez rokavov in dolge široke hlače, obišče pa zgolj določene dele Avstralije, saj jih večina prisega na klasičnega božička. Otroci pred spanjem nastavijo nogavice, v katere jim božiček nastavi darila.

Mehika

V Mehiki nekaj tednov pred božičem okrasijo stojnice, imenovane »puesto«, na katerih ponujajo različne izdelke, tradicionalno mehiško hrano in cvetje. Osrednje božično praznovanje v Mehiki se imenuje »las posedas«, kjer je prikazano Marijino in Jožefovo iskanje prenočišča in noč v betlehemskem hlevu. Iskanje prenočišča se prične devet dni pred božičem, vsi zbrani se razdelijo v dve skupini, v romarje in gostilničarje. Deveti dan se prične zabava, kjer otroci izmenično poskušajo s palicami odpreti pinjate, v katerih so skrita darila in sladkarije.

Češka

Na Češkem na dan božiča poteka prav zanimiva tradicija. Samske ženske naj bi 24. decembra stopile iz hiše ter sezule svoj čevelj in ga nato vrgle čez ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je to pomenilo, da bo dekle v prihodnjem letu še vedno samska. Če pa je peta gledala proti ulici, je to znak, da se bo v prihodnjem letu poročila in se lahko prične pripravljati na poroko.

Kitajska

Na Kitajskem praznujejo božič, ki je imenovan »Sheng Dan Jieh«, kar pomeni Festival svetega rojstva. Svoje hiše okrasijo z laternami iz papirja, božično drevo pa okrasijo z verigami, rožicami in lanternicami. Otroci na vidno mesto obesijo velike nogavice, v katere božiček nastavi darila.

Rusija

Ruska tradicija naroča, da božič pričakajo s postom, ki se konča po prvem cerkvenem obredu na božični večer. Rusi božič praznujejo šele 7. januarja. Božična večerja je brezmesna, njena najpomembnejša sestavina pa je kaša. Na božični večer družine večkrat obišče duhovnik z ministranti, ki z blagoslovljeno vodo pokropi prostore in hišo zavaruje pred naravnimi katastrofami.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih