ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Kako se naučiti novih besed v tujem jeziku?

Za tekoče znanje tujega jezika je potrebno poznavati zadostno število besed. O tem, koliko besed potrebujemo za tekoči govor, smo pisali v drugem članku. Tu pa bi izpostavili 5 načinov, kako pristopiti k učenju novih besed:

1. Ne štej besed

Očitna resnica je, da več besed kot znam, bolj tekoče bom lahko govoril. Poleg tega pa je neuporabno skrbeti za točne številke. Če se osredotočim samo na vztrajno učenje vedno več besed v daljšem časovnem obdobju, potem sem lahko miren, saj vem, da bom sčasoma imel več kot dovolj besed, da dosežem tekoče znanje jezika.

2. Ogromno se izpostavljaj

Ne morem se naučiti besed, če jih ne srečam pri svojih učnih dejavnostih. Po tej logiki je najboljši način, da naletim na čim več besed, ta, da se čim več izpostavim jeziku. Bolj ko sem iz izpostavljen, bolj bodo moji možgani naravno in vztrajno zaznavali besede in vsrkali njihov pomen skozi kontekst. To izpostavljenost pridobim tako, da vsak dan preberem več strani knjig, redno poslušam podcaste in gledam videoposnetke na YouTubu ali na drugih spletnih kanalih.

3. Postavljaj si cilje na podlagi navad

Namesto da bi me skrbelo točno število besed, ki jih moram poznati, da bom tekoče govoril, si ustvarim sistem navad, ki mi bo pomagal povečati možnosti za učenje novih besed. Na primer pogosto sem si zadal cilje, da bom dnevno prebral dve, pet ali celo deset strani zanimive knjige v svojem ciljnem jeziku. Če mi to uspe, potem vem, da se bo moj miselni besedni zaklad neizogibno povečal.

4. Osredotoči se na učenje besed, ki so zate najbolj uporabne

Prej sem omenil, da se nekatere besede uporabljajo pogosteje kot druge, zaradi česar so bolj uporabne. Toda uporabnost besede je lahko odvisna tudi od tega, kdo ste in kaj delate kot oseba. Na primer zelo me zanima astronomija, zato so besede, kot so "vesoljska ladja", "astronavt", "orbita" in "gravitacija", veliko bolj uporabne zame, kot bi bile za povprečnega učenca jezika. Ko se srečam z jezikovnim mentorjem, vedno izberem takšne teme, ki me zanimajo, tako da imam veliko priložnosti za uporabo teh besed in si jih tako bolje zapomnim. Prav tako se učim besednih zvez in stavkov, povezanih s temi temami, kar mi pomaga pri učenju "koščkov" besed naenkrat, namesto le enega za drugim.

5. S pomočjo svojega ciljnega jezika išči najrazličnejše življenjske izkušnje

Ste že kdaj opazili, kako otroci povsem tekoče govorijo svoje materne jezike, čeprav poznajo in razumejo le omejeno število besed? To je posledica nečesa, kar imenujem "jezikovna kompetenca". Čeprav imajo omejen besedni zaklad, otroci razvijejo veliko izkušenj iz resničnega življenja, ko eksperimentirajo s tem besednim zakladom v resničnih situacijah. Znajo zahtevati, kar hočejo, pridobiti pozornost in opisati svet okoli sebe, saj so to jezikovne veščine, ki jih potrebujejo za preživetje in uspeh. Rad razvijam lastno "jezikovno kompetenco" s preizkušanjem svojih jezikovnih veščin v številnih situacijah, ki so najbolj pomembne za moje življenje. Če tega ne bi naredil in bi se namesto tega tujih jezikov učil samo z branjem knjig, bi zelo težko počel stvari, kot so nakup vozovnice za vlak, naročanje hrane v McDonaldsu ali celo samo pogovor z domačinom.

To je to! Na koncu dneva imajo besede pomembno vlogo pri tem, kako dobro govorimo ciljni jezik, vendar je veliko bolj pomembno, kako se besed naučimo, kot dejansko število besed, ki jih poznamo. Uporabi zgoraj omenjene strategije na tečajih tujih jezikov v Jezikovnem Mestu, da razviješ močne in dobre navade za učenje tistih besed, ki jih potrebuješ, da postaneš kompetenten tekoči govorec tujega jezika.

Barbara Mikolič

Prevod in priredba po članku: https://www.lucalampariello.com/words-to-speak-fluently/

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih