ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

ČEŠKA

Češka se nahaja v srednji Evropi in jo imenujejo srce Evrope (ampak jaz mislim, da izgleda bolj kot želodec ali mehur :-)). Češka meji na Nemčijo, Slovaško, Poljsko in Avstrijo. […]

Češka se nahaja v srednji Evropi in jo imenujejo srce Evrope (ampak jaz mislim, da izgleda bolj kot želodec ali mehur :-)). Češka meji na Nemčijo, Slovaško, Poljsko in Avstrijo. Uradni jezik je češčina, valuta je češka krona, glavno mesto pa Praga. Češka ima približno 10,5 milijona prebivalcev.

Češka ima čudovito naravo. Imamo veliko narodnih parkov, čudovitih predelov, gor in rek. Na Češkem imamo tudi različne legende, ki so povezane z različnimi kraji in se prenašajo iz roda v rod ter spreminjajo glede na domišljijo pripovedovalca. Takšna je na primer zgodba o Krakonošu iz Krknoš, legenda O zlobni mačehi, ki je padla v Macoho…

Na Češkem obstaja biosferni rezervat, imenovan UNESCO, ki ščiti regijo Třeboň, regijo Křivoklát, narodni park Krkonoše (KRNAP), Palavo, Šumavo (narodni park) in Bele Karpate.

Spomeniki Češke republike

Kot ena redkih držav, Češka ohranja spomenike vseh zgodovinskih slogov. Od romanike in gotike do renesanse, od baroka do secesije. Spomeniki na Češkem se nahajajo v mestih, gradovih in dvorcih.

Nekatera češka mesta so na seznamu UNESCO.

Na Češkem obstajajo arhitekturni, kiparski in slikarski spomeniki. Eden največjih slikarskih spomenikov je slikovna dekoracija kapele svetega Križa na gradu Karlštejn mojstra Theodorica.

Med najlepše skulpture sodijo baročni kipi Matije Bernarda Brauna na gradu Kuks in Karlov most v Pragi. Najpomembnejši arhitekturni spomeniki so v Pragi, Mikulovu, Češkem Krumlovu in drugih mestih.

Tudi češka glasba je znana po celem svetu. Češka je imela veliko skladateljev, kot so Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Antonín Dvořák in Bohuslav Martinů.

V Pragi je živel tudi eden najbolj znanih pisateljev na svetu Franz Kafka.

Tradicije, narodna kuhinja

Češka ima veliko praznikov: Božič, Veliko noč, čarovnice in dedka Mraza (Mikuláš). Ti prazniki se praznujejo predvsem na podeželju. Na različnih območjih pa praznovanja potekajo zelo različno. Za Božič ljudje jedo tipične češke jedi, kot so leča, krapi, krompirjeva solata in ribja juha. Za Veliko noč pečejo različna peciva "beranek" ali "mazanec".

Na češkem podeželju pogosto potekajo tudi koline (zabijačka), pri katerih se proizvajajo različni izdelki iz svinjine.

Znana češka hrana so cmoki, z mesom in različnimi omakami ali zeljem.

Znana češka alkoholna pijača je pivo, ki je po svetu znano ne le po proizvodnji, ampak tudi po prekomernem uživanju, slivovo žganje Slivovica in zeliščni liker Becherovka.

Kulturne in športne dejavnosti na Češkem

Čehi se imamo za kulturni narod. Hodimo v gledališča, kina, glasbene festivale, razstave in muzikale. Najbolj znano gledališče je Narodno gledališče v Pragi.

Eden največjih kulturnih dogodkov je Praška pomlad (Pražské jaro), kjer vsako leto nastopijo pomembni glasbeni umetniki in orkestri z vsega sveta.

Na Češkem sta najbolj priljubljena šport nogomet in hokej, ki ju na stadionih in televiziji spremlja na tisoče ljudi. Čehi radi smučamo tudi na smučiščih v Orlickih gorah ali tečemo na smučeh v Šumavi, vse več ljudi hodi tudi na smučanje v tujino. V zadnjem času je zelo priljubljeno tudi kolesarjenje.

Avtor: Michaela Gunarová

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih