ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Recept za špansko tortilla de patatas + nasveti in triki, da ti bo vedno uspela

Tortilla de patatas je ena najbolj poznanih španskih jedi in je zelo enostavna za pripravo. Čeprav ima le nekaj sestavin, ima tudi veliko priredb, saj ji v različnih koncih Španije dodajajo lokalne sestavine. Tokrat vam predstavimo klasično špansko krompirjevo tortiljo, ki je popolna za lahko večerjo, zabavo ali kar tako.

Sestavine

  • 8 jajc proste reje ali 10 navadnih jajc
  • 1 kg galicijskega ali krompirja za cvrtje
  • Ekstra deviško oljčno olje za cvrtje krompirja
  • 1 velika čebula (neobvezno)
  • Sol po okusu

Postopek

  1. Krompir olupimo, operemo, da odstranimo sledi umazanije in kar je zelo pomembno, osušimo. Narežemo na srednje tanke rezine, da med cvrtjem ne razpadejo, ampak malo porjavijo. Damo jih v večjo skledo, kamor bomo kasneje vmešali jajce, in po okusu solimo. Dobro premešamo.
  2. Izberemo našo največjo ponev, po možnosti tako, ki se ne prijema. Postavimo jo na ogenj in dodamo ekstra deviško oljčno olje. Ne boj se zapraviti malo več denarja za olje, dalo mu bo tisto piko na i, ki tvojo tortiljo loči od drugih. Olje naj bo kvalitetno.
  3. Dodamo narezan in osoljen krompir ter pustimo kuhati približno dvajset do trideset minut na majhnem ognju. Debelina krompirja je vprašanje okusa. Nekateri jih raje narežejo na zelo majhne koščke, na zelo tanke rezine, ki se med cvrtjem skoraj zlomijo, ali pa velike.
  4. Medtem ko se krompir praži, v posodo, kamor bomo kasneje dodali krompir, stepemo jajca. Čebulo olupimo in sesekljamo.
  5. V drugi ponvi segrejemo olivno olje in dodamo čebulo. Čebulo pražimo, dokler ne dobi zlate barve, da malo karamelizira, vendar brez gorenja. Čebula bo pečena pred krompirjem, zato jo odcedimo in dodamo v skledo s stepenim jajcem.

Enostaven trik, ki bo tortilji dal drugačen in zelo bogat pridih, je zamenjava pražene čebule s karamelizirano.

  1. Z rešetkasto žlico vzamemo krompir iz ponve, dobro odcedimo, da ostane čim manj olja. Če ne želimo ohraniti olja, lahko uporabimo veliko cedilo. Pustimo, da se odcedijo, nato pa jih dodamo v posodo s čebulo in jajcem.
  2. Mešanica za tortiljo naj počiva 15 minut, da se vsi okusi dobro prepojijo. Po tolikšnem času je ta mešanica že okusna.
  3. V isti ponvi, v kateri smo pražili krompir, odstranimo odvečno olje in popečemo mešanico za tortiljo. Če ti je všeč malo manj zapečena tortilja, da ko jo razbiješ z vilicami, pride ven malo tekočega jajca, popeči le 4 minute na srednje močnem ognju na vsaki strani. Čas pečenja je odvisen od tega, kako popečeno tortiljo želiš imeti.
  4. Za obračanje lahko uporabiš  velik ploščat krožnik ali pokrov z gladkim robom. Previdno uporabi način, ki je zate najlažji, da se tortilja ne razleze. Ne obupaj, če ti ne bo uspelo, v tem primeru tvoja tortilja malo bolj popečena, a po okusu enako imenitna.

Nasveti za okusno krompirjevo tortiljo

Čebula na španskih tortiljah ni vsem okusna. Če ti ne paše, jo lahko preprosto izpustiš. Sledi receptu in izpusti točke, kjer se pripravi čebula. Vseeno pa priporočamo, da jo poskusiš vsaj enkrat, saj da tortilji poseben okus.

Izbira krompirja je zelo pomembna. Imamo različne vrste krompirja, nekatere so zelo dobre za kuhanje, druge pa za praženje. Za najboljšo teksturo španske tortilje uporabi krompir za cvrtje, vrsta Kennebec je na primer zelo dobra. Če želiš izboljšati svojo omleto, izberi kakovosten krompir. To je preprost način, kako bo tortilja veliko bolj bogata.

Olje iz priprave tortilje lahko uporabiš tudi za druge recepte, saj krompir v ekstra deviškem oljčnem olju skoraj ne pusti okusa.

Če si želiš skuhati špansko tortiljo po originalnem španskem receptu, se vpiši na tečaj španščine v Jezikovnem Mestu, kjer ti pomagamo pri razumevanju in branju ter izveš še veliko kulturnih zanimivosti.

Barbara Mikolič

Recept vzet po: https://www.recetasderechupete.com/tortilla-de-patatas-espanola-receta-paso-a-paso/5182/ 

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih