ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Izpit iz slovenščine za tujce - od 27. aprila

Od aprila 2023 za pridobitev dovoljenja moraš obvezno opraviti izpit iz slovenščine za tujce: Katastrofa? Niti slučajno! V Sloveniji je vsako leto več tujcev, ki prihajajo zaradi študija ali priložnosti […]

Od aprila 2023 za pridobitev dovoljenja moraš obvezno opraviti izpit iz slovenščine za tujce: Katastrofa? Niti slučajno!

V Sloveniji je vsako leto več tujcev, ki prihajajo zaradi študija ali priložnosti za delo. Po
podatkih SURS-a (Statistični urad Republike Slovenije) iz leta 2020 je v Sloveniji več kot 7
% prebivalstva tujih državljanov.


Veliko pa jih izkusi (mogoče ste med njimi tudi vi), kako težko zna biti sporazumevanje v slovenščini, z vsemi njenimi sklanjatvami, dvojino, male in velike začetnice, vejice in tropičje … Pa vseeno Slovenci znamo dobro tuje jezike. Ko tujci gredo v trgovino, restavracijo ali celo na ulici se lahko s Slovenci sporazumevajo v angleščini, pa tudi v kakšnem drugem jeziku. Pa vendar ni isto, kot če spregovorijo s Slovenci v njihovem maternem jeziku. Tudi delo v Sloveniji je bolj enostavno, če tujec zna slovensko. Če ste tudi vi tuji državljan, ki dela v Sloveniji, vas bo mogoče zanimala naslednja
informacija.


Od 27. aprila 2023 bo začela veljati sprememba 52. člena Zakona za tujce, ki določa, da morajo tuji državljani za pridobitev dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji – poleg drugih potrebnih dokazil – dokazati znanje slovenskega jezika na ravni A2 in opraviti izpit iz slovenščine za tujce. Pri tem izpitu bodo preverili vaše sporazumevanje v vsakdanjih situacijah, bralno in slušno razumevanje (razumevanje pisnih besedil in pri govorjenju), pisno sporočanje (pisanje besedil za vsakdanjo rabo) ter spretnosti govornega in pisnega izražanja. Izpit lahko opravite pri različnih izvajalcih in javnih zavodih.

izpit iz slovenščine za tujce
izpit iz slovenščine za tujce


Če boste želeli pridobiti ali podaljšati torej dovoljenje za bivanje v Sloveniji (kar je tudi pogoj za ohranitev delovnega razmerja oziroma za pridobitev dela), boste morali pokazati spričevalo o uspešno opravljenem jeziku iz slovenščine na prvi stopnji (A2 raven Skupnega evropskega jezikovnega okvira ali SEJO).


Pri tem vam lahko pomagamo v Jezikovnem Mestu, kjer nudimo tečaje slovenščine za tujce, kjer se težko slovenščino naučite na lahek način. Tečaje nudimo tako preko spleta kot v živo na Viču v Ljubljani v prostorih naše jezikovne šole. Učenje je pri nas izkustveno naravnano, kar pomeni, da se veliko pogovarjamo, vadimo dialoge vsakdanjih situacijah, učimo se uporabne nove besede, poslušamo glasbo za izboljšanje razumevanja, se veliko smejimo in igramo.


Tečaj boste lahko dopolnili z e-učenjem, saj ob prijavi vam brezplačno poklanjamo dostop do naše e-učilnice, kjer boste našli ogromno interaktivnih vaj in dodatne aktivnosti, ki vam bodo pomagale pri učenju. Če ste pa bolj »samostojni« tip človeka in skupinski ali individualni tečaj z učiteljem ni za vas, se lahko odločite za samoučenje in zakupite eno učilnico, modul ali kar celotno stopnjo po posebni akcijski ceni. Ko dobite dostop, pa lahko se učite sami po programu in si hitrost seveda prilagodite svojemu urniku. Brezplačno predstavitveno e-učilnico lahko pogledate tukaj.

Tako da ta sprememba Zakona za tujce (obvezen izpit iz slovenščine za tujce) ni nikakršna katastrofa – prej lahko to vzamete kot izziv, da izboljšate svojo slovenščino. To ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled. Zna biti tudi zabavno – samo vprašajte naše zadovoljne tečajnike.


Veselimo se srečanja z vami in da pripravo na izpit iz slovenščine za tujce skupaj naredimo sproščeno in zabavno.

Preveri tudi igro Lingopoly za pripravo na izpit iz slovenščine za tujce.

Lingopoly
Lingopoly
Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih