ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Sveti trije kralji: praznovanje polno tradicije in čarovnije

Preberite kako v španskogovorečih država praznujejo praznik svetih treh kraljev oziroma Reyes Magos.

Sveti trije kralji (špa. Reyes Magos)

Dan svetih treh kraljev je krščanski praznik, ki obeležuje obisk treh modrecev ob Jezusovem rojstvu v Betlehemu. Praznik, ki se praznuje 6. januarja predstavlja konec božičnega obdobja v mnogih državah krščanske tradicije. Biblijska zgodba pripoveduje kako so sveti trije kralji Miha, Gašper in Boltažar sledili betlehemski zvezdi, da bi se poklonili novorojenemu, pri tem so prinesli zanj simbolična darila: zlato, sveto kadilo in miro.

Čeprav ima dan svetih treh kraljev verske korenine, se je praznovanje skozi čas razvijalo in pridobivalo različne kulturne interpretacije. V špansko govorečih državah, Španiji, Mehiki in v nekaterih mestih v Latinski Ameriki, je ta praznik še posebej pomemben. Družine se zberejo in delijo tradicionalni kolač Roscón de Reyes, sladko pecivo okrašeno s kandiranim sadjem. V njem je pogosto skrita figurica, ki simbolizira Jezusa. Verjamejo, da bo imel kdor dobi to figurico v svojem delu kolača, srečo v prihodnjem letu.

V Španiji je praznična povorka kraljev ena najbolj pričakovanih prireditev, kjer modreci paradirajo po ulicah in delijo sladkarije in darila otrokom. V Mehiki praznovanje vključuje pisane parade, ognjemet in odpiranje daril, ki so jih modreci pustili prejšnjo noč.

V mnogih latinskoameriških državah starši ohranjajo tradicijo tako, da otrokom puščajo vtis, da so igrače prinesli kar sami Kralji. Ta gesta odraža željo po ohranjanju čarobnosti otroštva in spodbujanju domišljije v času praznika.

Tako v številnih latinskoameriških domovih dan svetih treh kraljev ni le versko praznovanje ampak tudi poseben trenutek, ko starši sodelujejo pri ustvarjanju magije in iluzije, pripravijo otrokom nepozabno izkušnjo, ki presega materialno in se zakorenini v vrednotah domišljije ter družinske ljubezni.

Več o tradicijah v Španiji spoznaš na tečajih ŠPANŠČINE.

Pridruži se nam na brezplačni predstavitveni uri tečaja španščine za začetnike ali na dogodku Hablamos Espanol v Ljubljani.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih