ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Kako se naučiti portugalščino?

Portugalščina je bogat in raznolik jezik, ki ima globoko zakoreninjeno kulturno dediščino in široko mednarodno uporabo. Je odlična izbira za tiste, ki želijo raziskovati portugalsko govoreče kulture in komunicirati z ljudmi v teh regijah sveta.

Portugalščina je romanski jezik, ki izvira iz Portugalske, vendar se govori tudi v številnih drugih delih sveta, še posebej v Braziliji, Mozambiku, Angoli, Gvineji Bissau, Vzhodnem Timorju, in drugih portugalško govorečih državah. Je uradni jezik Portugalske, Brazilije, Mozambika, Angole, Zelenortskih otokov, Vzhodnega Timorja, Gvineje Bissau, in drugih držav.

portugalščina

Nekaj zanimivosti o portugalščini:

 1. Latinoskupina jezikov: Portugalsčina spada v latinsko skupino jezikov, kar pomeni, da je jezik, ki izvira iz latinskega jezika, ki so ga uporabljali Rimljani. Zato ima številne podobnosti z drugimi romanskimi jeziki, kot so španščina, italijanščina in francoščina.
 2. Brazilski portugalščini: Portugalsčina v Braziliji se nekoliko razlikuje od evropske portugalščine, tako po izgovorjavi kot po besednjaku. V Braziliji ima tudi svoje regionalne razlike v izgovorjavi.
 3. Kolonialna zgodovina: Portugalska je imela pomembno vlogo v kolonialnem obdobju, kar je prispevalo k širjenju portugalščine po različnih delih sveta. Ta zgodovina je pustila svoj pečat na kulturi in jeziku portugalško govorečih držav.
 4. Kultura in literatura: Portugalska ima bogato literaturo, vključno s slavnimi pesniki, kot je Luís de Camões, avtor epa "Os Lusíadas." Prav tako ima bogato glasbeno tradicijo, s fado glasbo in drugimi glasbenimi zvrstmi.
 5. Mednarodni jezik: Portugalska je ena izmed uradnih jezikov Organizacije združenih narodov (OZN) in jezik Afriške unije. To ji daje mednarodni pomen in vpliv.
 6. Učenje portugalščine: Zaradi naraščajoče priljubljenosti Portugalske in Brazilije kot turističnih destinacij, poslovnih partneric ter kulturnih centrov, se je tudi zanimanje za učenje portugalščine povečalo.

Portugalščina je popularen jezik iz več razlogov:

 1. Geografsko širjenje: Portugalska je v zgodovini imela velik vpliv na svetovni razvoj, predvsem preko raziskovanja in kolonizacije. Portugalska je tako postala ena izmed največjih pomorskih sil v zgodovini, kar je pripomoglo k širjenju portugalščine po različnih delih sveta.
 2. Kolonizacija: V času kolonializma so Portugalci ustanovili kolonije v različnih regijah, vključno z Brazilijo, Mozambikom, Angolo, Gvajano, Kolumbijo, in drugimi. V teh regijah je portugalščina postala uradni jezik ali pa je imela pomembno vlogo, kar je prispevalo k njenemu širjenju in ohranjanju.
 3. Brazilska portugalščina: Brazilja je največja država v Južni Ameriki in govori brazilski portugalščini, ki se nekoliko razlikuje od evropske portugalščine. Brazil je z več kot 200 milijoni prebivalcev ena izmed največjih držav na svetu in ima pomembno gospodarsko in kulturno vlogo, kar pripomore k širjenju portugalščine.
 4. Kulturni vpliv: Portugalska ima bogato kulturno dediščino, ki vključuje literaturo, glasbo, gledališče, in umetnost. Del tega kulturnega vpliva se je razširil po svetu, kar je prispevalo k interesu za učenje portugalščine.
 5. Portugalska kot mednarodni jezik: Portugalsčina je ena izmed uradnih jezikov Organizacije združenih narodov in je tudi eden izmed uradnih jezikov Afriške unije. To ji daje mednarodni pomen in prispeva k širjenju njenega učenja in uporabe.
 6. Potovanje in turizem: Portugal je priljubljena turistična destinacija, kar je spodbudilo zanimanje za učenje portugalščine med turisti.
 7. Interes za mednarodno poslovanje: Zaradi gospodarske rasti v portugalsko govorečih državah se portugalščina uporablja tudi v mednarodnem poslovanju, kar povečuje povpraševanje po njenem učenju.

Vse te dejavnike je treba upoštevati, ko razmišljate o priljubljenosti portugalščine. Je jezik z bogato zgodovino, kulturnim vplivom in mednarodnim pomenom, kar prispeva k njeni popularnosti po vsem svetu.

Kako se lahko naučim portugalščino?

Naučiti se portugalščine, kot vsakega drugega jezika, zahteva trud in vztrajnost. Tu je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo pri učenju portugalščine:

 1. Osvojite osnovno abecedo: Začnite z osnovami, kot je portugalska abeceda. Portugalska uporablja latinico, vendar ima nekaj posebnih znakov, ki se jih je treba naučiti.
 2. Učni viri: Uporabite učbenike, spletni tečaji, aplikacije in druge učne vire za začetek učenja osnovnih besed, stavkov in slovnice. Nekateri priljubljeni učbeniki vključujejo "Ponto de Encontro" in "Português via Brasil."
 3. Spletni tečaji in aplikacije: Obstaja veliko spletnih tečajev in aplikacij, ki vam pomagajo pri učenju portugalščine, kot so Duolingo, Memrise, Babbel, in Rosetta Stone.
 4. Spletni viri: Uporabite spletne vire, kot so brezplačni tečaji na YouTube, jezikovne lekcije na spletnih straneh, kot je BBC Languages, in forumi za učenje jezika.
 5. Praktična komunikacija: Poskusite komunicirati v portugalščini s govorniki tega jezika. Lahko se pridružite tečaju, učni skupini ali spletnim skupnostim za jezikovno izmenjavo.
 6. Poslušajte portugalsko: Poslušanje portugalskega jezika v resničnih situacijah vam bo pomagalo razumeti izgovorjavo in tudi izboljšalo vaš posluh. Poslušajte glasbo, gledajte filme in televizijo ter poslušajte pogovore v portugalščini.
 7. Branje in pisanje: Začnite brati preprosta besedila v portugalščini, kot so časopisi, knjige za začetnike in spletni članki. Prav tako vadite pisanje preprostih stavkov in dnevnik v portugalščini.
 8. Redna praksa: Učenje jezika zahteva redno prakso. Poskusite vsak dan nameniti nekaj časa za učenje in vadbo.
 9. Potovanje v portugalsko govoreče države: Če imate priložnost, obiščite države, kjer se govori portugalščina. To vam bo omogočilo prakso v resničnih situacijah.
 10. Poiščite učitelja ali jezikovno izmenjavo: Če imate možnost, poiščite učitelja portugalščine ali se vključite v jezikovno izmenjavo, kjer boste lahko vadili komunikacijo in izboljšali svoje jezikovne veščine.

Pomembno je, da ostanete motivirani in vztrajate pri učenju portugalščine, saj je vsak jezik izziv, vendar lahko prinaša številne koristi pri komunikaciji in razumevanju kulture portugalško govorečih skupnosti.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih