ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Velika noč v Španiji in Latinski Ameriki?

Čeprav se veliki teden praznuje v vseh mestih in delih Španije ter v vseh latinskoameriških državah, se vsaka država drugače spominja smrti in vstajenja Jezusa iz Nazareta. Vse tradicije velikega tedna v teh državah pa so polne gorečnosti, religioznosti in kulturne raznolikosti.

V članku prikažemo, kakšna je Velika noč v Španiji in kakšna v Latinski ameriki.

Los pasos

los pasos - Velika noč
los pasos - Velika noč

Los pasos (koraki) velikega tedna (pred Veliko nočjo) izvirajo iz srednjeveških predstav, ko so igralci potovali v kočiji od vasi do vasi. Ti so stali na odru, ki so ga nosili ljudje, in izvajali gledališke predstave, oblečeni v Jezusa, Marijo, evangeliste in svetnike. Te religiozne predstave so poimenovali »pasos«. Sčasoma so se razvile v to, kar poznamo danes. Pasos dandanes so procesije, zaradi katerih se zaprejo ulice Španije. Costaleros na nosilih nosijo velike kipe, večinoma Jezusa ali Marije, obkrožene s cvetjem. V Španiji se včasih procesija ustavi za nekaj časa, da lahko verniki zapojejo pesem, ki se imenuje saeta.

Video: DIANA NAVARRO - La Saeta del Larios

Nematerialna kulturna dediščina Mehike

Na drugi strani luže, v Iztapalapi v Mehiki, obstaja tradicija, imenovana "Kristusovo trpljenje". Gre za predstavo, kot jo sicer poznamo tudi v Sloveniji. V Mehiki skupnost izbere mladeniča, ki bo igral Jezusovo vlogo in predstavljal njegove zadnje trenutke. Ta tradicija je leta 2012 postala nematerialna kulturna dediščina Mehike. Pri uprizoritvi Kristusovega trpljenja se zbere okrog 3 milijone ljudi.

Kateri je izvor koničastih klobukov - capirotes?

Zelo znan klobuk izvira iz časa španske inkvizicije, ko so obsojencem na glavo posadili kapo koničaste oblike, okrašeno z ilustracijami, ki so ponazarjale kaznivo dejanje, ki ga je obsojenec zagrešil. Spokornik naj bi bil zaradi koničaste oblike kape bližje nebesom. Na procesijah v okviru velikega tedna v Španiji lahko še vedno srečamo tako imenovane »Nazarečane« , to so ljudje, ki jim obraze krijejo podobni koničasti klobuki različnih barv.

capirotes - Velika noč
capirotes - Velika noč

Kaj imata skupnega velika noč in tropski sadež maracuyá?

Maracuyá je sadje, ki raste v državah kot so Brazilija, Kolumbija, Bolivija, Peru in Ekvador. V špansko govorečem svetu pa jo imenujejo tudi »sadež strasti« (fruta de la pasión). Od tod izvira ime, po katerem tudi mi poznamo ta sadež: »pasijonka«. Mnogi ljudje verjamejo, da je to zato, ker gre za afrodiziak, saj v španščini pasión pomeni strast. V resnici pa to sadje bogato z vitaminom C, beljakovinami in minerali, ni afrodiziak. Izvor imena »pasijonka« oziroma poimenovanja »fruta de la pasión« izhaja iz dejstva, da cvet tega tropskega sadja spominja na podobo Jezusovega križanja: žeblji, križ, kladivo ...

Las torrijas

Torrijas so v Španiji tradicionalne sladice, ki se pripravljajo za veliki teden. To so rezine starega kruha, namočene v mleku ali vinu in prevlečene v jajcu ter ocvrte v ponvi z oljčnim oljem. Običajno jih sladkajo s sladkorjem ali medom in potresejo s cimetom. Obstaja domneva, da je navada pripravljanja te sladice nastala iz potrebe po porabi kruha, ki je ostal v obdobju, ko se ni smelo jesti mesa.

Čokoladna jajca za veliko noč?

Veliko ljudi misli, da so čokoladna jajca za veliko noč ameriška tradicija. Pa vendar je ta tradicija prisotna tudi drugje. V Argentini je 85% prebivalstva rimokatoliške vere in običajno je, da gredo družine praznovat veliko noč na deželo. Po obilnem velikonočnem obroku si izmenjajo čokoladna jajca, nekatere družine z mlajšimi otroki pa organizirajo iskanje čokoladnih jajc.

Avtor: Barbara Mikolič

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih