ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

10 nasvetov za učenje novega jezika

Naučiti se novega jezika je izziv, vendar obstaja več načinov, kako olajšati ta proces. Tukaj je deset nasvetov, kako se učiti novega jezika.

Postavi si cilje: Določi si realne cilje, ki jih želiš doseči pri učenju jezika. To ti bo dalo jasno usmeritev in motivacijo. Kaj točno želiš doseči v določenem času. Če imaš učitelja, mu to tudi predstavi in se pogovori z njim, kako ti lahko pomaga, da dosežeš tvoj cilj.

Bodi dosleden: Učenje jezika zahteva redno prakso. Poskusi si vsak dan vzeti nekaj časa za učenje, tudi če je to le nekaj minut.

Uporabi več različnih virov: Kombiniraj učno gradivo, kot so učbeniki, spletne strani, aplikacije (priporočamo platformo SOL), videoposnetki in pogovori v živo. Različni viri ti bodo pomagali razviti različne veščine.

Uči se skozi zanimive dejavnosti:

Poveži učenje jezika z dejavnostmi, ki te zanimajo, na primer

s FILMI (za španščino smo pripravili izbor kratkih filmov, ki si jih lahko ogledaš kar preko spleta TUKAJ),

z GLASBO (glasbena lestvica v španščini, španske božične pesmi, glasbena lestvica italijanske glasbe, slovenske božične pesmi),

Poslušaj podkaste. Za učenje španščine priporočamo podkast, ki ga najdeš tudi na youtubu ali na drugih podkast platformah Una dominicana en Eslovenia.

s kuhanjem ali športom. To bo učenje naredilo bolj zabavno.

Vadi govornjenje: Pogovarjaj se s tistimi, ki govorijo jezik, ki se ga učiš. Če nimaš možnosti za pogovor v živo, poišči jezikovno izmenjavo preko spleta ali obišči tečaj konverzacije. V Jezikovnem Mestu organiziramo ob petkih večere v Kavarni Be trendy, kjer imamo vsak tretji petek konverzacijo v španščini, vsak drugi petek pa konverzacijo v slovenščini in angleščini, kjer se pogovarjamo s tujci, ki živijo v Sloveniji. Za bolj točne informacije, se pridruži Facebook skupinama Slovene in the city in Hablamos español en Eslovenia.

Nauči se osnovne fraze in besedišče: Začni z osnovnimi frazami, ki jih bodo vsakodnevno uporabljali govorci jezika. Nato postopoma razširi svoje besedišče.

Bodi potrpežljiv: Učenje jezika je dolgoročen proces. Ne obupaj, če stvari ne grejo tako hitro, kot bi želel. Pomembno je, da vztrajaš. Veseli se vsega, kar si se že naučil in že znaš.

Vključi jezik v svojo dnevno rutino: Poslušaj glasbo, glej filme, beri knjige ali novice v jeziku, ki se ga učiš. To bo povečalo tvojo izpostavljenost jeziku.

Pisanje in govorjenje: Ne samo beri in poslušaj, ampak tudi piši in govori v jeziku. Piši dnevnike, sodeluj v forumih ali poskusi napisati zgodbo v jeziku, ki se ga učiš.

Ne boj se napak: Napake so del učenja. Ne boj se jih narediti, saj ti bodo pomagale izboljšati svoje jezikovne veščine. Vprašaj za povratne informacije in se iz napak uči.

Pomembno je najti metodo, ki ti najbolj ustreza, in biti dosleden ter potrpežljiv pri učenju jezika. S časom in trudom boš zagotovo napredoval.

Če potrebuješ vodnika na tvoji jezikovni poti, se nam oglasi. Pripravili ti bomo individualni program z učiteljem ali pa se lahko pridružiš kakšni skupini.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih