ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Črni petek - čas za akcije in popuste

Kaj je Črni petek in kaj se splača kupiti?

Črni petek, znan tudi kot "Black Friday", je neformalni izraz za dan po Zahvalnem dnevu v Združenih državah Amerike, ki ga praznujemo četrti četrtek v novembru. Ta dan velja za začetek božične nakupovalne sezone. Čeprav ni uradni praznik, veliko ljudi prost dan izkoristi za obisk trgovin, saj ponujajo izjemno privlačne prodajne akcije.

Tu je nekaj ključnih točk o Črnem petku:

 1. Izvor izraza: Izraz "Black Friday" izvira iz 1960-ih in se je prvotno uporabljal za opis gneče ter prometnih zastojev dan po Zahvalnem dnevu, ko so se kupci zgrinjali v trgovine.
 2. Strategije trgovcev: Trgovci so prepoznali priložnost za povečanje prodaje in začeli ponujati posebne promocije ter popuste. Mnoga podjetja odprejo svoja vrata zgodaj zjutraj in privabljajo kupce s privlačnimi popusti.
 3. Akcije "vroče ponudbe": Da bi pritegnili kupce, so trgovci začeli ponujati omejene časovne popuste, imenovane "vroče ponudbe". Te ponudbe običajno veljajo le za omejeno količino izdelkov, kar spodbuja ljudi, da se zgodaj postavijo v vrsto pred trgovino.
 4. Spletno nakupovanje: V zadnjih letih se je nakupovanje premaknilo tudi na splet, kjer so dostopne številne Črnepetkove ponudbe. "Cyber Monday", ki sledi v ponedeljek po Zahvalnem dnevu, pa je znan po spletnih nakupih.
 5. Globalni pojav: Črni petek, čeprav je izviral iz Združenih držav Amerike, se je razširil tudi v druge države po svetu, kjer so mnoge sprejele podobne nakupovalne tradicije in promocijske dogodke.
 6. Škandali: Črni petek ni brez škandalov. Poročila o poškodbah in celo smrtnih primerih so se pojavila zaradi velikih množic in včasih kaotičnih prizorov v trgovinah. V zadnjih letih se je pojavilo nasprotovanje potrošništvu, povezanemu s Črnim petkom, s pozivi k bolj trajnostnemu in premišljenemu pristopu k prazničnemu nakupovanju.
 7. Podaljšano obdobje prodaje: Nekateri trgovci so koncept Črnega petka razširili v daljše obdobje, s promocijami, ki se začnejo veliko pred samim dnem in trajajo čez vikend ter se nadaljujejo do "Cyber Mondaya".

Na splošno je Črni petek postal pomemben dogodek v trgovinskem koledarju, znan po množičnih prodajah in začetku božične nakupovalne sezone.

Na Črni petek potrošniki običajno iščejo različne izdelke in storitve, ki so znižane ali na voljo po posebnih promocijah. Nekatere kategorije izdelkov in storitev, ki so pogosto priljubljene med potrošniki na Črni petek, vključujejo:

 1. Elektronika: Potrošniki pogosto iščejo popuste na pametne telefone, prenosne računalnike, televizorje, igralne konzole, pametne naprave in druge elektronske izdelke.
 2. Oblačila in obutev: Modni izdelki, kot so oblačila, čevlji, torbe in dodatki, so med najbolj iskanimi na Črni petek.
 3. Gospodinjski aparati: Aparati za dom, kot so hladilniki, pralni stroji, sušilni stroji, kuhalne plošče in drugi gospodinjski pripomočki, so prav tako pogosto na seznamu nakupov.
 4. Igrače in igre: Še posebej v obdobju pred božičem, starši iščejo ugodne igrače in igre za otroke.
 5. Kozmetika in lepotni izdelki: Popusti na ličila, parfume, negovalne izdelke za kožo in lase so privlačni za tiste, ki želijo osvežiti svojo lepotno rutino.
 6. Potovalne ponudbe: Nekateri ponudniki potovanj in letalskih družb ponujajo posebne popuste na potovanja, kar privabi tudi tiste, ki iščejo ugodne možnosti za prihajajoče počitnice.
 7. Športna oprema: Rekreacijski in profesionalni športniki iščejo popuste na športno opremo, oblačila in obutev.
 8. Programska oprema in igre za računalnike: Računalniški navdušenci lahko izkoristijo popuste na programske opreme, računalniške igre in dodatke.
 9. Storitve: Poleg fizičnih izdelkov so tudi nekatere storitve na voljo s popusti, na primer tečaji, naročnine na spletne storitve in druge digitalne vsebine.

Vendar je pomembno poudariti, da se trendi in priljubljenost določenih kategorij izdelkov lahko razlikujejo glede na regijo, državo in letni čas. Kljub temu so zgornje kategorije pogosto med tistimi, ki pritegnejo največ pozornosti med potrošniki med Črnim petkom.

Koda BLACKFRIDAY40 prinaša 40% popusta za nakup Lingopoly družabne igre za učenje angleščine ali slovenščine. Spletna naročila pa tukaj: www.lingopoly.eu

Koda BLACKFRIDAY10 prinaša 10% popusta za nakup kateregakoli tečaja v Jezikovnem Mestu:

www.jezikovno-mesto.si/nakup

Nakup je možen od 22. novembra do 27. novembra. Izkoristite lahko tečaj v 12 mesecih od dneva nakupa.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih