ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Ali je zgodnje učenje tujega jezika učinkovitejše v primerjavi s kasnejšim učenjem?

Znanje tujih jezikov nam prinaša veliko prednosti, tako kognitivne kot socialne: ustvarja dodatne možnosti za zaposlitev in nam omogoča sporazumevanje z več ljudmi. Učenje tujega jezika pa je lahko težaven in dolgotrajen proces. Pogosto se zgodi, da kljub neskončnim uram učenja še vedno ne dosežemo želene stopnje, kaj šele stopnjo maternih govorcev. Tudi, če se temu približamo, se lahko še vedno sliši naš tuj naglas. Dobra novica je, da so naši možgani zmožni usvojiti znanje tujega jezika na ravni maternih govorcev – in to za več jezikov naenkrat. Posnemanje pravilne izgovorjave je najlažje otrokom, saj njihove govorne mišice še niso usmerjene v komunikacijo le v enem jeziku, prav tako jim ni nerodno, ko naredijo jezikovno napako.

Zgodnje učenje tujih jezikov

Malčki se naučijo govoriti v svojem maternem jeziku na naraven in spontan način, ne da bi jih kdo naučil, kako priti do tega. Možgani malčkov so zasnovani tako, da procesirajo zvoke vseh jezikov, ki so prisotni v njihovem okolju. Ko poslušajo en jezik, se specializirajo za procesiranje enega jezika. Tisti otroci, ki pa poslušajo dva jezika, se specializirajo za procesiranje dveh jezikov. Dokazano je tudi, da tisti, ki imajo možnost poslušati in se izražati v dveh jezikih, se oba tudi naučijo in lahko postanejo materni govorci obeh jezikov. Zgodnje učenje tujega jezika je zato učinkovitejše v primerjavi s kasnejšim učenjem. Izpostavljenost v prvih petih letih življenja tujemu jeziku prinaša najboljše možne rezultate za usvajanje le-tega.

Učenje v jezikovni šoli ali učenje doma preko videov?

Otroci se jezika učijo preko kombinacij zaznavanja vzorcev z edinstvenimi človeškimi socialnimi veščinami. Dojenčki, ki so pri igranju pri 9. mesecu starosti izpostavljeni tujemu jeziku, se naučijo razlikovati zvoke tujega jezika na isti ravni kot dojenčki, ki so bili izpostavljeni tujemu jeziku od rojstva. Vendar pa do govorjenja v tujem jeziku ne pride, če se jezika učimo samo prek videa, kar kaže na pomembnost socialnega stika pri učenju tujih jezikov. Kratkoročna izpostavljenost tujemu jeziku s pomočjo socialnih interakcij poveča možganske odzive na tujejezične zvoke.

Kako v Jezikovnem Mestu poučujemo tuje jezike, da dosežemo maksimalne rezultate?

  • Učno okolje je družabno in prepleteno z dejavnostmi, ki spodbujajo pogovore in interakcijo;
  • učenje poteka skozi igro, saj raziskave kažejo, da se otroci največ naučijo preko igre, to metodo pa uporabljamo tudi na tečajih za odrasle;
  • besede povezujemo s slikami;
  • igramo se igre vlog;
  • pogovarjamo se izključno v tujem jeziku.

Kaj vam lahko ponujamo v Jezikovnem Mestu, da bo vaš malček lahko govoril več jezikov?

  • Jezikovne urice za otroke in malčke;
  • jezikovno varstvo na domu;
  • tečaje tujih jezikov za otroke, ki že hodijo v šolo (najlažje v živo, lahko pa tudi preko video klica);
  • individualne tečaje tujega jezika v naši šoli;
  • individualne ure tujih jezikov na domu;
  • Summer camp v Bohinju za otroke in odrasle od 26. 8. - 28. 8. 2022
  • English camp v Bohinju za otroke od 10. 7. - 15. 7. 2022 in od 17. 7. - 22. 7. 2022

Več informaciji lahko najdete na naši spletni strani: www.jezikovno-mesto.si. Če imate kakšno vprašanje, nam pišite na info@jezikovno-mesto.com ali pa pokličite na +386 30 77 36 77. Obiščite našo Facebook stran in Instagram. Veselimo se klepetanja v tujih jezikih.

Avtor: Barbara Medic Mikolič

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih