ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Thanksgiving day ali zahvalni dan - iz 17. stoletja

V ZDA vsak četrti četrtek v novembru praznujejo Thanksgiving, torej zahvalni dan, ki ga obeležujejo z obilno večerjo z družino in prijatelji, na kateri izrazijo hvaležnost za življenjske darove. V Kanadi isti praznik obeležujejo dober mesec in pol prej, vsak drugi ponedeljek v oktobru.

Praznik Thanksgiving day izhaja iz tradicije pojedine v času žetve v kolonialnem Massachussettsu v 17. stoletju in nekoliko spominja na naše Martinovo.

V novembru so namreč naši predniki imeli poseben praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. Ker v tem času dozori tudi vino, so ga kasneje začeli povezovati s sv. Martinom (ki naj bi kot Jezus spremenil vodo v vino).
V ZDA vsak četrti četrtek v novembru praznujejo Thanksgiving day, torej zahvalni dan, ki ga obeležujejo z obilno večerjo z družino in prijatelji, na kateri izrazijo hvaležnost za življenjske darove. V Kanadi isti praznik, Thanksgiving day, obeležujejo dober mesec in pol prej, vsak drugi ponedeljek v oktobru. Praznik izhaja iz tradicije pojedine v času žetve v kolonialnem Massachussettsu v 17. stoletju in nekoliko spominja na naše Martinovo.

V novembru so namreč naši predniki imeli poseben praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. Ker v tem času dozori tudi vino, so ga kasneje začeli povezovati s sv. Martinom (ki naj bi kot Jezus spremenil vodo v vino).

A vrnimo se k zahvalnemu dnevu (Thanksgiving day) v Ameriki. Po ljudskem izročilu lahko izvor tega praznika iščemo v pozni jeseni leta 1621, ko je nekaj deset angleških priseljencev, ki so komaj preživeli prvo zimo v Novem svetu, po žetvi povabilo na pojedino svoje sosede, Indijance iz plemena Vampanoag. Redki zapisi iz tistega časa pričajo, da so imeli priseljenci (pilgrims) na jedilniku tudi perutnino, najverjetneje race in gosi.

Vsekakor niso jedli puranov, ki jih Američani danes pečejo kot obvezni sestavni del praznične večerje. Tudi brusnične omake, ki jo jedo zraven purana, takrat ni bilo. Kot zanimimost naj povemo, da so brusnice domorodci uporabljali kot barvilo za blago ter razkužilo za rane, niso pa jih jedli (vsaj ne veliko). Prva zahvalna večerja je najverjetneje vključevala divjačino, laboda, morda tudi tjulnja in jastoga.

Da so Indijanci priseljencem zaželeli dobrodošlico na svoji zemlji, jedli purana in srečno živeli skupaj, je samo zgodba. Premirje med prišleki in plemenom Vampanoag je trajalo samo okoli petdeset let, preden se je začelo obžalovanja vredno krvavo obdobje.

George Washington je leta 1789 za praznik določil 26. november. Slabo stoletje kasneje je predsednik Abraham Lincoln leta 1863 datum spremenil v zadnji četrtek v novembru, leta 1939 pa je predsednik Franklin Delano Roosevelt praznik pomaknil na prvi četrtek v novembru, da bi podaljšal obdobje prazničnih nakupov od zahvalnega dne do novega leta.

Leta 1941 je ameriški kongres določil, da bo praznik na četrti četrtek v novembru. Sestavni del praznovanja so tudi razne parade, od katerih je najbolj znana tista v New Yorku, ki jo organizira trgovska hiša Macy's.

Maja Marolt, učiteljica angleščine

Več o angleški kulturi se pogovarjamo na tečaju konverzacije v angleščini.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih