ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Španske pesmi, ki niso 'FELIZ NAVIDAD'

Kadar pomislimo na španske božične pesmi, nam gotovo vsem najprej pade na misel odmevna pesem Feliz navidad, nato pa se naš seznam pogosto ustavi. Ali to pomeni, da Španci in Latinoameričani s svojimi vročimi poletji in milimi (ali neobstoječimi) zimami nimajo enakega občutka za božično-novoletne praznike kakor mi? Prisluhni naslednjim skladbam in na vprašanje odgovori sam/a…
Španske pesmi, ki jih morda še ne poznaš.
  1. MARCO ANTONIO SOLÍS – NAVIDAD SIN TI - Naslednjo nekoliko melanholično pesem je napisal mehiški pevec Marco Antonio Solís. Kljub lepi vsebini velja pesem za polemično – nekateri jo naravnost obožujejo in kujejo pevca v zvezde, spet drugi pa se pritožujejo, da slabo vpliva na samske ljudi, ki se zaradi te pesmi v času božičnih praznikov počutijo (še bolj) otožne. Ne glede na mnenja obeh strani pa gre nedvomno za pesem, ki se v Mehiki veliko prepeva vsak dvanajsti mesec v letu.
  2. RBD – CAMPANA SOBRE CAMPANA - 'Campana sobre campana' je tradicionalni španski villancico v preobleki nekoč zelo znane skupine Rebelde, ki je obnorela tudi Slovenijo. Villancico je tradicionalna božična pesem, ki ima običajno krajše kitice, v ospredju pa je predvsem krščanska vsebina. Zaradi velike količine ponavljanj so takšne pesmi odlične za učenje španščine. In ti? Že poznaš vse besede, ki se pojavljajo v pesmi?
  3. JENNI RIVERA – AMARGA NAVIDAD - Ta pesem je nedvomno primer spajanja tradicionalnega in božičnega v harmonično ter otožno celoto. Kakor v večini njenih pesmi, tudi v tej ne manjka drame. Jenni odpoje pesem, v kateri nagovarja ljubimca, naj jo zapusti ta božič in končno konča njuno boleče razmerje, zelo močno ter čustveno.
  4. SEBASTIÁN YATRA – TE REGALO - Četrta pesem našega izbora božičnih pesmi je nekoliko bolj sproščena in navihana pesem kolumbijskega princa reggaetona – Sebastiana Yatre. Čeprav je na glasbeni sceni šele 5 let, mu je do sedaj uspelo že več pomembnih prebojev – mnogo njegovih pesmi se je namreč znašlo v samem vrhu glasbenih lestvic. V tej pesmi pa gre za optimistično ljubezensko tematiko, postavljeno v božični čas.
  5. JUANES – MI BURRITO SABANERO - 'Mi burrito sabanero' je še en španski villancico, ki ga v tej verziji poje Juanes. Gre za Slovencem zelo znanega španskega glasbenika, saj lahko nekatere njegove bolj znane skladbe – na primer La Camisa Negra, A Dios Le Pido in Volverte a Ver – slišimo na mnogo slovenskih radijskih postajah.
španske pesmi
španske pesmi

Katera pa je vaša najljubša španska božična skladba?

Pesmi je zbrala Nives Papič

Več o španščini ...

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih