ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Zakaj je 8. februar dela prost dan?

Prešernov dan je kulturni praznik v Sloveniji, ki se praznuje 8. februarja vsako leto. Je državni praznik in dela prost dan. Posvečen je slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Ob tej priložnosti […]

Prešernov dan je kulturni praznik v Sloveniji, ki se praznuje 8. februarja vsako leto. Je državni praznik in dela prost dan. Posvečen je slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Ob tej priložnosti so organizirani različni kulturni dogodki, gledališke predstave, koncerti, razstave in drugi kulturni programi, ki častijo prispevek kulturi in umetnosti v Sloveniji. Praznovanje Prešernovega dneva je pomembno tudi za spodbujanje slovenske kulture, jezika in nacionalne identitete.

France Prešeren (3. december 1800 - 8. februar 1849) je bil slovenski pesnik, najbolj znan po svojem izjemnem prispevku k slovenski književnosti. Rojen je bil v Vrbi v Kranjski (današnja Slovenija) v času Habsburške monarhije. Prešeren je študiral pravo na Dunaju in pozneje delal kot odvetnik, vendar je bil njegov pravi navdih v literaturi. Ustvaril je vrsto pesniških del, ki so postala osrednja dela slovenske književnosti. Njegova poezija sega od lirike in pesmi do filozofske in družbeno angažirane poezije. Najbolj znan je po svojih ljubezenskih pesmih, med njimi najbolj izstopa pesniški ep "Sonetni venec" (Sonetni venec), ki je posvečen njegovi neizpolnjeni ljubezni do Julije Primic ter "Zdravljica", ki je tudi slovenska himna.

France Prešeren je pustil neizbrisen pečat na slovenski literaturi s svojim izrazitim jezikom, globokimi mislimi in čutnostjo, zaradi česar je bil razglašen za kulturnega junaka in osrednjo osebnost v slovenskem kulturnem prostoru.

Ob tej priložnosti se organizirajo različni kulturni dogodki, gledališke predstave, koncerti, razstave in drugi kulturni programi, ki častijo prispevek kulturi in umetnosti v Sloveniji. Praznovanje Prešernovega dneva je pomembno tudi za spodbujanje slovenske kulture, jezika in nacionalne identitete.

Vabljeni, da preverite svoje znanje slovenskega jezika z našim uvrstitvenim testom in se pridružite našim tečajem slovenščine za tujce.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih