ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Noč čarovnic (Halloween) – 31. oktober

Gotovo poznate oziroma ste že slišali za Halloween, po naše Noč čarovnic – otroci se našemijo ter od hiše do hiše zbirajo sladkarije, podobno kot pri nas za pusta. Ta praznik, ki se praznuje 31. oktobra, je še posebej razširjen v ZDA in Kanadi, zato bi lahko sklepali, da je izvorno ameriški. Ni tako, njegove korenine segajo več tisoč let v evropsko preteklost; običaje, značilne za noč čarovnic, pa je mogoče najti tudi v mnogih drugih delih sveta. Ponekod praznujejo praznike, ki imajo sicer drugo ime, a enako vsebino: navezovanje stikov z duhovnim svetom, na primer z duhovi umrlih, vilami, čarovnicami in podobnimi bitji.

Kakšen je torej izvor Noč čarovnic?

Njegove resnične korenine segajo davno nazaj v zgodovino starih Keltov, ki so praznovali tako imenovani samhain. Podatki o tem prazniku segajo v peto stoletje pred našim štetjem. Za Kelte največji praznik leta je označeval konec poletja in začetek novega zemeljskega cikla - zime. S praznikom so se zahvalili za poletno letino, ki so jo v pričakovanju zime v tem času že skladiščili. Največja skrivnost tega praznika je njegova mistična narava.

noč čarovnic
noč čarovnic

V tem času, torej 31. oktobra, naj bi bila tančica med svetom živih in mrtvih najtanjša. Zato so v tem obdobju opravljali tudi razne okultne rituale, v katerih so skušali vzpostaviti stik z umrlimi. Praznik so ob stiku s Kelti menda prevzeli tudi stari Rimljani, po razširitvi krščanstva pa je leta 538 papež Gregor IV odredil preimenovanje tega praznika v vse svete in izbrisal njegove poganske korenine, s to razliko, da so ga praznovali dan zatem, torej prvega novembra. V tej obliki ga pozna tudi večina Slovencev, ki pa se ne zavedajo vedno njegovih korenin, ki nimajo s krščanstvom nič skupnega.

Haloween izvira iz prvotnega poimenovanja Hallow evening (posvečena noč), v ZDA pa so ta praznik prinesli Irci. Že v samhainu so poznali sladke prigrizke in izrezljane buče, le da tedaj seveda vse skupaj ni bilo potrošniško usmerjeno. Izrezljane buče s svečo so postavili pred vrata, da bi se obvarovali morebitnih zlih duhov; iz istega razloga so darovali tudi sladkarije.

Preberite še nekaj zanimivosti o tem prazniku:

- Več kot 93 % otrok v ZDA se za Halloween našemi in gre zbirat sladkarije, torej tako imenovani »trick-or-treat«

- Halloween je za Američane tretja največja žurerska noč v letu, takoj na novim letom ter nedeljo, ko se igra za pokal Super Bowl iz ameriškega nogometa.

- Oranžna in črna sta značilni barvi tega praznika – oranžna, ker simbolizira jesensko žetev ter črna, ker simbolizira temo in smrt.

- Če vidite pajka na to noč, je to morda duh preminule bližnje osebe, ki vas čuva.

- Eden od priljubljenih simbolov Noči čarovnic je tudi sova; v srednjem veku so jo povezovali s čarovništvom, s svojim oglašanjem pa naj bi tudi oznanjale smrt v bližnji prihodnosti.

Članek je sestavila Maja Marolt, učiteljica angleščine

Na tečaju angleščine se učimo še več o kulturnih zanimivostih. Prijavi se tukaj.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih