ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

11. november: Kako se praznuje Martinovo?

Martinovo je praznik, ki ga praznujejo v mnogih državah, predvsem v Evropi, 11. novembra. Ta dan je tradicionalno povezan s praznovanjem sv. Martina, ki je bil vojak, škof in svetnik, rojen v 4. stoletju na ozemlju današnjega Madžarskega. Martinovo ima v različnih kulturah različna pomena, vendar je najbolj znano po svoji povezavi s tradicionalno pojedino, ki je postala priljubljena v mnogih evropskih državah.

Martinovo se praznuje 11. novembra. Datum si z lahkoto zapomnimo, saj je 11.11. V mnogih deželah, zlasti v Nemčiji, Avstriji, Franciji, na Češkem, Madžarskem in v Sloveniji, Martinovo simbolizira zakol gojene race ali gosi. Ta tradicija izhaja iz legendarnega dogodka, ko naj bi se Martin skril v gosjo kočijo, da bi se izognil izvolitvi za škofa, a so ga gosi zaradi glasnega gaganja izdale. Zato je zakol gosi postal del praznovanja Martinovega.

Martinovo je znano tudi po posebnem vinu, imenovanem "martinovo vino" ali "mlado vino". To je vino, ki je pridelano v istem letu, ko so grozdi obrani, in je praviloma prvo vino nove letine. Martinovo vino je pomemben del martinove pojedine in se tradicionalno pije ob tej priložnosti.

V Sloveniji se Martinovo paznuje s posebno večerjo, ki vključuje martinovo pojedino, vino in druženje s prijatelji in družino. Priljubljene jedi, ki jih ponujajo ob tem prazniku, vključujejo pečeno gos, rdeče zelje, mlince in druge priloge. Martinovo je priljubljeno tudi v vinorodnih regijah, kjer se praznovanja pogosto odvijajo v vinskih kleteh, kjer se ljudje zbirajo, da nazdravijo z novim vinom.

martinova gos

Pomembno je omeniti, da se tradicije Martinovega razlikujejo med različnimi regijami in državami ter da imajo lahko različne kulturne in verske konotacije. Vendar pa je skupna točka praznovanja Martinovega veselje do novega vina, dobre hrane in druženja s prijatelji in družino.

Na tečaju slovenščine se bomo naučili še mnogo več o slovenskih tradicijah in praznovanjih.

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih