ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Prvič v London? Preberite spodnje nasvete!

London je ena od največjih evropskih prestolnic in zelo zanimivo velemesto, ki si ga vsekakor velja ogledati od blizu. Ponudba nizkocenovnih letalskih družb v zadnjih letih je zelo olajšala raziskovanje Evrope; za obisk Londona tako ne bo treba seči pregloboko v žep.

To velja še toliko bolj, če izlet načrtujemo vnaprej ter si tako zagotovimo ugodnejšo ceno letalske vozovnice. Kot gotovo veste, se danes vse odvija preko spleta, zato je za online rezervacije in nakupe priporočljivo imeti kreditno kartico. Če je nimate, si lahko priskrbite predplačniško verzijo pri enem od številnih ponudnikov.

London je popotnikom prijazno velemesto – obišče ga blizu 20 milijonov turistov na leto. Je svet v malem ter kraj, vajen popotnikov, raziskovalcev ter radovednežev z vseh vetrov. Da bo izkušnja kar najbolj prijetna, je pametno nekaj stvari načrtovati pred odhodom. Ideje za oglede znamenitosti verjetno že imate, tako da teh ne bomo naštevali 🙂

Kdaj obiskati London?

Londonsko vreme zna biti muhasto; od tod verjetno izhaja stereotipna podoba prebivalcev tega velemesta, vedno opremljenih z dežnikom in sončnimi očali.

Vremenska nihanja pa niso ekstremna, zato je London obiskan skozi celo leto. Največ turistov ga obišče julija in avgusta, ko so temperature najvišje; takrat lahko dosežejo tudi 30 stopinj. V izogib gneči lahko svoj izlet načrtujete spomladi in jeseni; takrat se morate izogniti šolskim počitnicam okrog velike noči ter tistim konec oktobra.

Transport v Londonu

Odveč je vsaka skrb glede prevoza po Londonu; že spletne strani letališč ponujajo obilo informacij. Tudi sama letališča so dobro označena, dovolj je info točk ter prijaznega osebja, ki izgubljene popotnike usmeri v pravo smer. V center se z letališča lahko odpeljete z avtobusom (priporočamo!), vlakom ali taksijem. Za transport po mestu je najbolje uporabiti javni prevoz, še posebej podzemno železnico oz. »Tube«, kot jo tudi imenujejo.

Vožnje lahko plačujete posamično, ali pa si priskrbite t.i. Oyster card, ki deluje nakako tako kot naša urbana in omogoča transport z avtobusom, podzemno, vlakom ter celo po reki Temzi. Ta različica plačila je tudi cenovno ugodnejša.

Nastanitev

Pri izbiri nastanitve bodite pozorni na nekaj podrobnosti – če boste v Londonu ostale le nekaj dni, se vam verjetno bolj splača izbrati hostel ali hotel čim bliže centru. To pomeni višjo ceno prenočevanja, hkrati pa tudi manj izgubljenega časa s prevozi. Preglejte ponudbo na portalih in se odločite za najboljši kompromis med ceno in oddaljenostjo od znamenitosti, ki jih nameravate obiskati. Še nasvet: poskusite najti hostel, ki ni preveč oddaljen od postaj javnega prevoza. Nič ni hujšega od dolgotrajne hoje od postaje do prenočišča po celem dnevu na nogah.

Hrana

Ponudba restavracij v Londonu je neskončna; mirno lahko preizkusite eno od svetovnih kuhinj vsak dan, ko ste tam (ne pozabite na slavni angleški fish and chips!). Cene so zelo različne, zato priporočamo nekaj raziskovanja na spletu. Stran londoncheapeats.com ponuja najboljši pregled cenovno ugodnih restavracij, kjer boste gotovo našli kaj zase.

Tisti, ki radi objavljate slike na Instagramu, morate vsekakor preizkusiti t.i. bubblewrap waffle, eno najslavnejših »insta-sladic« v zadnjem času. Vaši sledilci bodo navdušeni!

Tako, opremljeni ste z osnovnimi nasveti za obisk Londona.

Želimo vam prijetno potovanje!

Maja Marolt

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih