ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

PROGRAM SLOVENŠČINA A1 - B2

Pripravili smo učinkovit program slovenščine, ki vam bo pomagal do hitrega znanja slovenščine od stopnje A1-C2.

Tečaj slovenščine je razdeljen v stopnje:

A1 - začetni tečaj slovenščine (4 moduli)

A2 - nadaljevalni tečaj slovenščine (4 moduli)

B1 - napredni tečaj slovenščine (6 modulov)

B2 - izpopolnjevalni tečaj slovenščine (6 modulov)

C1 - raven maternega govorca

C2 - akademska in znanstvena raven govorca

Na skupinskih tečajih se potrebuje 80 akademskih ur tečaja (1 ura = 45 minut), da dosežete raven A1 in 80 akademskih ur za A2. Za raven B1 potrebujete 120 ur tečaja in za raven B2 potrebujete prav tako 120 ur tečaja. Za vsako uro tečaja, priporočamo še najmanj 1 uro dela doma za utrjevanje in pisno izražanje ter bralno in slušno razumevanje.

Na individualnih tečajih se lahko hitreje doseže cilje, zato je to odvisno od posameznika, vendar ocenjujemo, da namesto 80 ur v skupini, potrebuje 60 individualnih ur.

PROGRAM A1

tečaj je razdeljen v 4 module po 20 ur.

Modul 1

 • 1 A: Dober dan!

V prvem poglavju se boste naučili nekaj osnovnih fraz v slovenščini, predstavitev in spoznali boste slovensko abecedo in izgovorjavo ter kako ločimo samostalnike na ženski, moški in srednji spol. Ob koncu boste lahko ločili med formalnim in neformalnim dialogom. Znali boste predstaviti sebe (ime, priimek, poklic, narodnost in jezike, ki jih govorite). Znali boste sporočiti, kako se počutite in naučili se boste vprašati za telefonsko številko ali elektronski naslov. Prav tako boste lahko to povedali drugim. Obvladali boste tudi nekaj osnovnih fraz za lažje sporazumevanje in nekaj osnovnih glagolov. Za konec pa boste lahko poslušali eno slovensko pesem in rešili vaje. Poglavju smo za piko na i dodali še eno skrivno bonus vsebino.

 • 1 B: Kdo si?

V drugem poglavju se boste naučili obširneje predstaviti sebe in druge. Naučili se boste slovenske osebne zaimke, povedati narodnosti, poklice in jezike v slovenščini, spoznali boste slovenske, evropske in svetovne slavne osebe in znali boste predstaviti tudi njih! Naučili se boste uporabljati 2. sklon v nekaterih situacijah. Pripravili smo vajo, kjer se boste preizkusili v dialogu z uslužbencem na upravni enoti in urejanje papirologije ne bo nikoli več problem. Na koncu bomo spet poslušali glasbo in tokrat smo poglavju dodali kar dve skrivni bonus vsebini.

 • 1 C: Moja družina

V tretjem poglavju je v ospredju družina. Spoznali boste besedišče povezano z družinskimi člani, besede za opisovanje oseb in njihovega značaja ter dele telesa. Znali boste narediti svoje družinsko drevo. Naučili se boste tudi spreganje glagolov, ki se končajo na -ATI in tudi razliko med glagoloma BITI in IMETI. Spoznali boste en zelo popularen slovenski bend in eno od njegovih najbolj znanih pesmi. Temu poglavju smo dodali skrivno bonus vsebino.

Modul 2

 • 1 D: Nakupujem oblačila

Tokrat se bomo podali v trgovino z oblačili. Naučili se boste vse o oblačilih: vrsta oblačil, dodatke, velikost, znamke, barve, materiale. Naučili se boste povedati, kaj kdo nosi in s tem povezan 4. sklon. Vadili boste dialog v trgovini z oblačili in naučili se boste spregati glagole na -OVATI. Seveda tudi v tem poglavju ne manjka glasba. To poglavje ima kar dve skrivni bonus vsebini!

 • 1 E: Pripravljam okusne jedi

V tem poglavju bomo uživali v kulinaričnih dobrotah. Naučili se boste besedišče povezano s hrano: hrana in pijača, embalaža, posoda in glagole, ki jih uporabljamo za opisovanje priprave jedi. Vadili bomo dialog v restavraciji in naučili se boste povedati, kaj imate radi in česa ne marate. Še naprej se bomo učili različne načine za uporabo 2. sklona. Naučili se bomo tvoriti dvojino in množino samostalnikov. Poglavju smo dodali dve skrivni bonus vsebini.

 • 1 F: Kdaj se dobimo?

Po tem poglavju nikoli ne boste imeli več težav z dogovarjanjem za zmenke in sestanke. Naučili se boste povedati, koliko je ura in govoriti o času. Obvladali boste dneve v tednu, mesece v letu in letne čase. Znali boste povedati, kakšno je vreme. Naučili se boste govoriti o preteklosti in prihodnosti.

Modul 3

 • 1 G: V mestu

Imate težave z razumevanjem napotkov v mestu? Po končanem poglavju to sploh ne bo več težava! Sprehodili se bomo po mestu in naučili se boste opisovati vse stavbe in kje se točno nahajajo, pa tudi prevozna sredstva. Ponovili bomo 2. sklon in 4. sklon, naučili se bomo še 5. in 6. sklon. Vadili bomo dialog v mestu, dajati navodila za pot in naučili se boste spregati in uporabljati glagol MORATI. Obvladali boste predloge za umestitev stavb v mestu. Naredili bomo tudi pregled z razlago razlik med 4., 5. in 6. sklonom. Na koncu smo dodali še dve skrivni bonus vsebini!

 • 1 H: Moj dom

V tem poglavju se boste naučili besedišče v povezavi s hišo: prostori v hiši, predmeti in pohištvo v hiši, preštevanje predmetov. Na nov način bomo pogledali predloge za umestitev predmetov v prostor in kombinirali bomo različne predloge za 4., 5. in 6. sklon. Spoznali boste tudi hišna opravila. Ponovno bomo poslušali slovensko glasbo in si pogledali še dva bonus dodatka.

 • 1 I: Boli me

V tem poglavju boste spoznali obširneje dele telesa in vso besedišče v povezavi z zdravnikom: čutila, zdravstvene težave in kaj nam lahko pomaga pri naših težavah. Naučili se bomo še 3. sklon in velelnik. Na koncu bomo seveda še poslušali nekaj slovenske glasbe.

Modul 4

 • 1 J: Moje počitnice

Naučili se boste govoriti o svojih počitnicah: kam iti na počitnice, besedišče v povezavi s prtljago, počitniške namestitve, hotel in druge namestitve. Videli boste nekaj počitniških točk po Sloveniji. Vadili boste dialog v hotelu in naučili se boste uporabiti pogojnik. Vadili boste govoriti o svojih počitnicah in izkušnjah.

 • 1 K: Z avtobusom ali vlakom

Ponovili boste prevozna sredstva in naučili se boste besedišče v povezavi s potovanjem, s prevoznimi sredstvi in letališčem. Naučili se boste dvojino in množino 5. sklona. Vadili boste dialoge na avtobusni in železniški postaji ter na letališču. Spoznali boste razliko med nekaterimi dovršnimi in nedovršnimi glagoli.

 • 1 L Na obisku

V zadnjem poglavju prve stopnje se boste ogromno naučili o slovenski kulturi. Spoznali boste slovenske praznike, kako se Slovenci obnašajo na obiskih. Naučili se boste napisati različna sporočila, se pogovarjati po telefonu in izbrati darila za različne priložnosti. Spoznali boste različne vprašalnice glede na različne slovenske sklone. Seveda ne bo manjkala slovenska glasba na koncu poglavja.

Po zaključku A1

Poslušanje / govorjenje: Razume preprosta navodila in lahko omejeno sodeluje v osnovnih vsakodnevnih pogovorih na predvidljivo temo. Zna zastaviti preprosta vprašanja in razume preproste odgovore.

Razume kratka, stvarna sporočila, navodila in informacije.

Branje: Razume kratka, stvarna sporočila, navodila in informacije.

Pisanje: Zna izpolniti osnovne obrazce, v katerih se zahteva osebne podatke, ter prepisati ali napisati kratka sporočila (zapiske), ki vključujejo podatke o času, datumu in kraju.

PROGRAM A2

tečaj je razdeljen v 4 module po 20 ur.

5. MODUL

 • 2A: Spoznajmo se

Drugi modul začnemo s tem, da spoznavamo sebe in druge. Naučili se boste izraziti svoje občutke pri učenju tujega jezika, govoriti o državah, jezikih in narodnostih. Spoznali boste večjezične družine in obvladali boste govorjenje o tem, katere jezike znate in kaj vam je najlažje oziroma najtežje pri učenju tujega jezika ter na kakšne načine se lahko naučimo tuj jezik.

 • 2B: Gremo po nakupih

V drugem poglavju se boste naučili govoriti o tem, ali radi nakupujete, ali hodite pogosto po nakupih, kje ponavadi nakupujete, govoriti o akcijah, reklamnih letakih, razprodajah, … Spoznali boste trike trgovcev, da vam prodajo kakšno stvar več. Spoznali boste znamenito slovensko čokolado, naučili se boste o zaimkih v slovenščini in ponovili bomo tudi besedni red v stavku.

 • 2C: Grem po opravkih

V tem poglavju bomo govorili o opravkih. Naučili se boste vprašalne zaimke in v videu boste spoznali znamenitega slovenskega igralca in komika. Naučili se boste govoriti o času, ali imate preveč/premalo časa za opravke, kaj nam prihrani čas in kaj bi svetoval/-a drugim ljudem, ko govorijo, da nimajo časa. Na koncu bo seveda še slovenska glasba.

6. MODUL

 • 2D: Kje pa delate?

Pogovarjali se bomo o službi. Razširili boste svoj besedni zaklad v povezavi s službo. Naučili se boste opisati, kaj delate, koliko ur traja vaš delovnik, kaj vam je pri delu všeč in kaj ne, ali je boljše delo na daljavo ali v pisarni. Naučili se boste prijaviti za prosto delovno mesto, rešili boste kviz in izvedeli, ali ste zasvojeni z delom. Ponovili bomo drugi sklon ednine in dodali še množino. Naučili se bomo tudi pogojnik in govorili o spremembah, ki se nam dogajajo v življenju.

 • 2E: Naši odnosi

V tem poglavju tega modula boste poglobili temo o sorodnikih, družinskih razmerjih in družinskih praznovanjih. Naučili se boste svojilne zaimke. Naučili se boste govoriti o osebah in o pozitivnih in negativnih lastnostih. Vadili boste sklanjanje pridevnikov. Naučili se boste primerjati lastnosti oseb in stvari s primernikom in presežnikom samostalnika. S pomočjo detektivke pa boste spoznali vprašalnice za vse sklone in tudi nedoločne ter nikalne zaimke. Na koncu boste spoznali razliko med čustvi in občutkih.

 • 2F: Smo to, kar jemo

Spoznali boste tradicionalne slovenske jedi, recepte, oblikovali pridevnike iz hrane, se pogovarjali o pripravi jedi in o zdravih obrokih. Osrednja tema so podajšave pri samostalnikih srednjega spola.

7. MODUL

 • 2G: Živali

V tem poglavju bomo spoznali domače, gozdne in druge živali v njihovem okolju. Naučili se bomo tudi pregovore povezane z živalmi. Osrednja slovnična tema so samostalniki 2. ženske sklanjatve.

 • 2H: Prenavljamo hišo

Ko se lotimo prenove hiše, moramo poznati dejavnosti, mojstre in orodja. Koliko materiala potrebujemo in kako komuniciramo z mojstri. Napisali boste povpraševanje in odgovorili na njihovo ponudbo.

 • 2I: Koncerti, festivali in prireditve

Spoznali boste, kako se Slovenci najraje zabavajo. Spoznali boste značilne slovenske prireditve, znane Slovence, znane slovenske prireditve in filme, … Ob koncu poglavja boste znali prebrati oglase o prireditvah in se odločiti, kam bi šli, pa tudi vprašati po dodatnih informacijah. Naučili se boste govoriti o izkušnjah in med dvema možnostima izbrati, kaj vas bolj zanima. Ponovili bomo kontrast med 2., 4. in 5. sklonom. Ponovili bomo dvojino in množino 5. sklona. Naučili se boste besedni red v slovenščini in kako pravilno uporabljati veznika AMPAK in PA. Poglavje ima skrivno bonus vsebino.

8. MODUL

 • 2J: Aplikacije in internet

V tem poglavju se bomo pogovarjali o pomenu uporabe aplikacij v vsakodnevnem življenju. Kdaj je smiselno uporabljati mobilne telefone in kakšna so pravila v situacijah, ko telefon ni najbolj zaželen. V tem poglavju bomo utrjevali osebne in svojilne zaimke.

 • 2K: Najboljši poklic

V naslednjem poglavju tega modula boste govorili o poklicih. Osvežili boste znanje poklicev ženskega in moškega spola, izrazi v zvezi s poklici in o perspektivnih poklicih prihodnosti. Prebrali boste o tem, ali je delo lahko tudi zabava. Naučili se boste razlikovati dovršne in nedovršne glagole in poslušali boste še nekaj glasbe.

 • 2L: Šport v Sloveniji

V zadnjem poglavju tega modula boste govorili o športu, vrste športa, navijanje, športne prireditve, slovenski smučarji, znani športniki, pohodništvo in gore, ekstremni športi, posebnosti samostalnikov moškega spola (na -a, -e, -i, -o, -u in r).

Po zaključku A2

Poslušanje / govorjenje: Zna preprosto izraziti mnenje in zahteve v znanih kontekstih. Zna se spontano vključiti v pogovor.

Branje: Razume osnovne informacije, javne oznake, preproste obrazce, osebna pisma, opise in lahko sledi enostavnim navodilom. Razume preprosta, s slikovnim gradivom opremljena besedila.

Pisanje: Zna izpolniti obrazce in pisati kratka in preprosta pisma, sporočila ali prošnje

PROGRAM B1

tečaj je razdeljen v 6 modulov po 20 ur.

B1.1

9. MODUL

 • 3A: Zdaj bo vse drugače

dobri nameni za začetek leta, srečanje s sošolci iz srednje šole, kaj ti lahko spremeni življenje, osebno leto in numerologija, uresničenje napovedi, mesta v prihodnosti, napovedi za čez 100 let, kako si mladi predstavljajo prihodnost, vezniki, roboti, nepravilni deležniki, kako bo izgledalo vsakdanje življenje v prihodnosti

 • 3B: Zeleni svet 

ekološke ideje, izražanje nasprotnih mnenj, lokalno predelana hrana, eko nasveti, ločevanje odpadkov - to ni dovolj, eko turizem, ali lahko spremenimo družbo, Ljubljana - zelena prestolnica Evrope, rastline in zelišča

10. MODUL

 • 3C: Potrošništvo / nakupovanje

nakupovalne navade, kupovanje v fizičnih trgovinah ali preko spleta, potrošniške razvade Slovencev, osebni zaimek, števnik, ujemanje samostalnika in glagola

 • 3D: Moda in ljudje okoli nas

kakšni so modni trendi, kako pomemben je stil oblačenja

11. MODUL

 • 3E: Mediji

tv dnevnik, dnevne novice, mediji (Digitalni časopis, papirnati časopis, revije, članki, televizijski program)

 • 3F: Prostovoljstvo

zakaj prostovoljstvo, prostovoljske organizacije, mladi in prostovoljstvo, pogledi na starost, kazalni zaimek, nikalni zaimek, nedoločni zaimek, modalni izrazi

12. MODUL

 • 3G:

več o tem kmalu

 • 3H:

več o tem kmalu

13. MODUL

 • 3I:

več o tem kmalu

 • 3J:

več o tem kmalu

14. MODUL

 • 3K:

več o tem kmalu

 • 3L:

več o tem kmalu

Po zaključku B1

 • Poslušanje / govorjenje: Zna omejeno izraziti mnenje o abstraktnih in specializiranih zadevah ali svetovati v zvezi z znanimi temami, razume navodila ali javne oglase. Lahko sodeluje v vsakdanjem pogovoru.
 • Branje: Razume stvarne informacije in članke, če se nanašajo na znano področje. Razume bistvo besedil, ki se nanašajo na njegovo strokovno ali študijsko področje.
 • Pisanje: Zna napisati pisma in rutinske dopise ali si delati zapiske o predvidljivih zadevah.
Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih