ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Velikonočna sladica iz Dominikanske Republike: Sladki fižol

V Dominikanski republiki se ob veliki noči (Semana Santa) in drugih posebnih priložnostih pogosto uživajo tradicionalne jedi, kot so "habichuelas con dulce" (sladki fižol). Sladki fižol iz Dominikanske republike ponuja […]

V Dominikanski republiki se ob veliki noči (Semana Santa) in drugih posebnih priložnostih pogosto uživajo tradicionalne jedi, kot so "habichuelas con dulce" (sladki fižol). Sladki fižol iz Dominikanske republike ponuja kulinarično potovanje skozi zgodovino in kulturo države. Gre za poslastico afroantilskih korenin, ki združuje vplive afriških, evropskih in indijanskih kultur. Kljub temu, da gre načeloma za praznično jed, je postal sladki fižol priljubljen skozi vse leto, še posebej med postom.

Sladki fižol je pripravljen z rdečega fižola, kokosovega mleka, sladkega kondenziranega mleka, sladkorja, cimeta in začimb, kar ustvari mehko in kremno strukturo. Okus združuje sladkost s pikantnostjo in ustvari edinstveno kulinarično izkušnjo. Pogosto je postrežen s piškoti ali tankimi palačinkami (jed casabe), ki jih tradicionalno najdemo v številnih delih Latinske Amerike. Sladki fižol in casabe predstavljata kulinarično identiteto Dominikanske Republike.

Source: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129703868

Kako pripraviti Habichuelas con dulce?

Sestavine:

• 450 g suhega, temnordečega fižo,a, ki je prebran in splaknjen

• Voda

• 2 cimetovi palčki

• 8 klinčkov

• 1 do 2 srednje velika (340 do 680 g) batata ali boniati (karibski sladki krompir), olupljen, narezan na kocke velike 2,5 cm

• 2 pločevinki (po 354 ml) kondenziranega mleka

• 240 ml kokosovega mleka

• 150 g sladkorja

• 1/2 čajne žličke soli

• 1/2 čajne žličke mletega muškatnega oreščka

• 75 g rozin

• Mlečni piškoti za okras (neobvezno)

Postopek priprave:

Fižol namočite v 1,5-2 litra vode čez noč in jih zjutraj odcedite. Namočene fižole dajte v velik lonec in dodajte enako 1,5-2 litra vode. Kuhajte pri srednji temperaturi, z rahlo nagnjenim pokrovom in občasno mešajte. Kuhajte približno 1 do 1,5 ure, da fižol postane mehak. Odcedite in odložite na stran.

V velikem loncu zavrite 1 liter vode, 1 cimetovo palčko in 2 klinčka. Dodajte kocke batate. Zmanjšajte temperaturo na srednjo in kuhajte 12 do 15 minut oz. toliko časa, da kocke batate postanejo mehke. Odcedite in prihranite vodo v kateri se je kuhala batata, saj jo boste potrebovali v naslednjem koraku. Odstranite začimbe.

Približno tretjino kuhanega fižola dajte v mešalnik in dodajte 120 ml vode v kateri se je kuhala batata ter mešajte toliko časa, da dobite gost pire. Zmes mora imeti konsistenco kisle smetane. Pretlačene fižole pritisnite skozi fino sito, da odstranite odvečne olupke. Ponovite s preostalimi fižoli in vodo batate.

V velikem loncu na srednje močnem ognju zavrite kondenzirano mleko, kokosovo mleko, sladkor, sol in preostanek cimetovih palčk ter 6 klinčkov. Zmanjšajte temperaturo na nizko ter kuhanje 15 minut. Vmes pogosto mešajte. Odstranite klinčke.

Dodajte pire iz fižola, rozin in muškatnega oreščka k mlečni mešanici. Zmes bo imela konsistenco olja. Kuhajte 10 minut in pogosto mešajte. Dodajte kuhane batate in nadaljujte s kuhanjem 10-15 minut. Še naprej pogosto mešajte. Jed je kuhana ko dosežete konsistenco goste smetane. Odstranite cimetove palčke.

Postrezite toplo ali hladno v desertnih skodelicah. Okrasite s piškoti.

Dober tek 🙂

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih