ENGLISH ONLY?
ENGLISH ONLY?
Jezikovno mesto logotip

JEZIKOVNO MESTO

Ruske palačinke – sirniki (сырники)

Obožujete palačinke? Potem vam priporočam, da poskusite pripraviti preproste tipične ruske palačinke s skuto – sirnike. V ruskogovrečih deželah so palačinke zelo pogosta jed, kot zanimivost pa naj še dodam, da tudi ruska kultura pozna praznik, podoben našemu pustu, le da se pri njih imenuje »maslenica« in da v času tega praznika ne jedo krofov, temveč okusne palačinke vseh vrst in oblik.
Recept za pripravo ruskih sirnikov:
  • 500 g skute (jaz uporabim pasirano)
  • 1/2 kozarca moke (priporočam belo moko, lahko pa tudi polnozrnato oz mešanico te in bele)
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • Malo soli
  • Maslo ali olje za pečenje (sama najraje uporabim trdo kokosovo maslo)
Sirniki

V skledi zmešamo vse sestavine: skuto, moko, jajca, sladkor. Mešamo dokler masa ne postane gladka in gosta (ne sme biti tekoča).

Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih stisnemo skupaj, da dobimo polpetke, debele približno 1,5-2 cm. Polpetke povaljamo v moki in jih položimo na segreto ponev. Na majhnem ognju jih popečemo z obeh strani, do zlato rumene barve.

Sama sirnike najraje postrežem s kislo smetano, v kolikor pa ste bolj sladkosnedi, pa jih lahko postrežete s sladko smetano, dodate sadje, sladkor v prahu, nutelo itd., po želji.

Приятного аппетита! Dober tek!

Marijana Žak, učiteljica ruščine

Vam je prispevek všeč?
Delite ga na socialnih omrežjih