Za božič se vsi radi posladkamo, kajne? Danes vam predstavljamo prav posebno božično sladico - Bûche de Noël, ki ima obliko drevesnega debla in je značilna za Francijo.
V današnjem članku preberite kakšen je bil pomen drevesnega debla v Franciji, kdaj je sladica nastala, na koncu prispevka pa lahko najdete še recept za njeno pripravo, da bo letošnji božič še posebno sladek.
V francosko govorečih državah ima leseno deblo več pomenov:
a) Na ognjišču so včasih zakurili poleno, da bi se poklonili soncu v dneh okrog zimskega solsticija.
b) Včasih so poleno blagoslovili tako, da je gorelo od 24. decembra do 1. januarja. Izbrati so morali poleno sadnega drevesa, ga odrezati pred sončnim vzhodom in ga okrasiti s trakovi preden so ga dali na ogenj.
c) V nekaterih delih Francije je bila tradicija, da so 24. decembra prižgali toliko polen, kolikor je bilo ljudi v hiši.
Način gorenja ognja, žar plamenov ali celo njihove barve so lahko imeli različne pomene. Prav tako so pepel izbranega polena zmešali z vinom, soljo, medom ali celo sveto vodo in ga nato uporabili kot talisman za srečo, za zdravljenje določenih bolezni, kot zaščito pred nevihtami, za gnojenje zemlje ali za privabljanje blaginje. Šli so celo tako daleč, da so umrlemu v krsto položili nekaj pepela, da bi le-ta prinesel srečo v posmrtnem življenju
Kar zadeva sladico, je težko vedeti datum njenega izvora. Pravijo, da je pariški čokoladnik ustvaril prvi Buche de Noel leta 1834, vendar nastanek pripisujejo tudi slaščičarju iz Lyona. Sledi še recept za to umetnino.
Za pripravo sladice potrebujemo:
6 jajc
80 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 žlička nastrgane lupinice pomaranče
60 g temne čokolade (75% kakava)
50 g moke
½ žličke pecilnega praška
30 g škroba
Sestavine za kremo:
1 krema za torte
300 ml mleka
100 g masla
140 g temne čokolade (75% kakava)
50 ml pomarančnega soka
Sestavine za okras:
100 g marcipana
50 g sladkorja v prahu
Potek:
1. Ločite rumenjake in beljake ter iz beljakov in 40 g sladkorja stepite čvrst sneg.
2. Rumenjake penasto zmešajte s preostalim sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, pomarančno lupinico in stopljeno čokolado.
3. Izmenično vmešajte moko s pecilnim praškom, škrob in sneg.
4. Pekač velikosti 30×40 cm obložite s papirjem za peko in nanj nadevajte maso.
5. Pecite na 180°C 10 do 12 minut.
6. Pečen biskvit takoj zvrnite na kuhinjsko krpo in zvijte. Pustite 2 do 3 minute, nekoliko odvijte in pustite, da se ohladi.
7. Kremo za torte in mleko 3 minute mešajte z elektičnim mešalnikom.
8. Dodajte zmehčano maslo, stopljeno čokolado, pomarančni sok in mešajte še 2-3 minute.
9. Ohlajen biskvit namažite s kremo, s preostankom pa premažite še zvito rolado.
10. Rolado razdelite na dva dela. En del naj bo večji kot drug. Manjši bo predstavljal vejo. Po površini rolade z vilico povlecite linije.
11. Marcipan zmešajte s sladkorjem v prahu in iz mase oblikujte majhne gobice ali druge oblike.
Vir :https://www.noovomoi.ca/cuisiner/trucs-et-inspirations/article.origine-buche-noel.1.1591420.html
Tu si lahko ogledate tudi slike te odlične sladice.
Dober tek!